Dit is het favoriete Franse recept van… Culy’s Monique van Loon

Monique van Loon is de oprichter en hoofdredacteur van Culy, een van de grootste culinaire websites in Nederland. Elk jaar gaat Monique naar Parijs en ze is dol op de Franse keuken. Omdat zij dagelijks bezig is met recepten, restaurants en kooktips ben ik benieuwd naar haar favoriete Franse recept.

ffs_moniquevanloon

Monique van Loon


Als je aan Frankrijk/de Franse keuken denkt, dan denk je aan…

Monique: “Puur, bourgondisch, niet op calorieën letten, maar groots genieten.”

Heb je een culinair adres dat je steevast bezoekt als je in Parijs bent? 
“Bistrot La Favorite in Parijs is erg fijn; lekkere gerechten, goede sfeer, midden in een leuke wijk.”

In welk Frans restaurant (waar dan ook) zou je graag nog willen eten? 
“Bovenin de Eiffeltoren bij Jules Verne eten lijkt me nog wel eens wat…”

Wat is je geheime culinaire genoegen?
“De combinatie zout met zoet. Salted caramel, vijgen gehuld in bacon of zeezout op Nutella.”

“De crêpes uit de kookboekklassieker Mastering the Art of French Cooking van Julia Child zijn een fijn Frans receptje.” Zo maak je deze flinterdunne crêpes:

Dit heb je nodig (24 stuks):
240 ml koud water
240 ml koude melk
180 gram bloem
4 eieren
snuf zout
genoeg roomboter om in te bakken
Suiker en/of andere toppings
crêpe-pan of koekenpan met dunne bodem

Zo maak je de Franse crêpes:
Doe het water, melk, eieren en zout in een kom en en meng goed met een garde. Voeg langzaam de bloem toe en klop/roer even goed door. Het mengsel moet mooi geblend zijn, maar het is niet erg als er nog een paar piepkleine klontjes bloem inzitten. Het beslag is dunner dan normaal pannenkoekenbeslag, en veel dunner dan Amerikaanse pancake beslag, maar dat is juist goed. Het beste is om het beslag even een uurtje afgedekt in de koelkast te zetten voordat je gaat bakken.

Zet een crêpe-pan met anti-aanbaklaag op medium vuur. Een koekenpan met een dunne bodem kan ook, als hij maar een goede anti-aanbaklaag heeft. Smelt een klontje boter in de pan, of nog beter: doe zachte boter in een kommetje, neem een (siliconen) bakkwastje en kwast de bodem van de pan licht in. Boter is superbelangrijk; zowel voor de smaak als bij het bakken.

Als de pan goed heet is en de boter gesmolten, giet je met een soeplepel een beetje beslag in de pan. Haal de pan van het vuur en swirl het beslag rond in de pan, zodat je een dunne crêpe krijgt. Zet terug op het vuur en bak ongeveer 60 seconden aan één zijde gaar. Keer de crêpe met een of twee platte spatels om, of gooi ‘m in de lucht als een echte pro. Bak de andere kant nog 30 tot 60 seconden verder tot net gaar, maar zeker niet bruin.

Leg de crêpe op een (liefst even voorverwarmd) bord, bestrooi met kristalsuiker en vouw in vieren. Serveer met je favoriete topping, zoals stroop, bosbessen of rood fruit.

Dit recept vind je ook op Culy.nl
Beeld: 123rf