5 weetjes over de Franse croissant die je nog niet kende

Kende je deze feitjes over de Franse croissant al?

1. Hoort een croissant recht of krom te zijn?
Het antwoord daarop zit in de boter, le beurre.

Van oorsprong maakten bakkers croissants met gewone margarine, dat waren zogenaamde croissants ordinaires. Het uiterlijk van die croissants was krom, courbé. Dat er later ook rechte croissants werden gemaakt, kwam door rivaliteit tussen boulangers en patissiers. Patissiers maakten namelijk een croissant au beurre, met roomboter. Om dat verschil aan te geven, gaven zij die croissants een rechte vorm.

Tegenwoordig verwacht je dat elke croissant met roomboter is bereid. De meeste croissants die ik aantref zijn dan ook recht.

croissant rechtcroissant krom

2. De croissant komt oorspronkelijk uit Oostenrijk
Een legende zegt dat de flamboyante Marie Antoinette, echtgenote van koning Louis XVI, de croissant vanuit Oostenrijk in Frankrijk heeft geïntroduceerd. Een minder glamourvolle versie luidt dat de croissant werd meegebracht door de Weense zakenman August Zang, eigenaar van Boulangerie Viennoise in Parijs. Rond 1840 verkocht Zang er Weense broodjes en gebak, de zogenaamde viennoiserie.
Hoe dan ook, een van dé Franse symbolen komt dus oorspronkelijk niet uit Frankrijk.

3. Zoveel calorieën zitten er in een croissant
In een croissant zitten 161 Kcal*. Op dat detail moet je maar niet letten als je je tanden in een overheerlijk bros en boterig exemplaar zet…

cronut-ansel

Cronut van Dominique Ansel

4. Kruising tussen croissant en donut
De meest bekende variant op de croissant is de rechthoekige pain au chocolat. Ook de hartige ham-kaas croissant is populair. En dan is er natuurlijk de kruising tussen een croissant en een donut met een laagje glazuur erop, de cronut. Deze recente variant is bedacht door de Franse patissier Dominique Ansel van de gelijknamige patisserie in New York. De cronut werd door Time magazine uitgeroepen tot een van de 25 beste uitvindingen van 2013.

5. De beste croissants in Parijs vind je bij…

  • Du pain et des idées (zelf geproefd, heerlijke volle roombotersmaak, knapperig door alle laagjes)
  • Poilâne – diverse locaties in o.a. Saint-Germain-des-Prés en de Marais.
  • Bij de beroemde Parijs patissier Pierre Hermé kost een croissant € 1,70

Het Parool deed onlangs een croissanttest in Amsterdam.

dupainetdesidees

Parijse bakker Du pain et des idées

* bron: voedingscentrum.