Een pannetje met mosselen en Franse frietjes. Na een dag op het strand vind ik dat een heerlijke maaltijd.
Lekker met je handen eten op een zomerse dag, dat kan met deze maaltijd. Frietjes en mosselen, met een glas witte wijn erbij… kan bij mij zo in de top 10 van favorieten in de zomer.
Moules marinières vind ik het lekkerst. Dat is een mosselpannetje op klassiek Franse wijze, bereid met witte wijn, een sjalotje en peterselie.
Het beste seizoen voor mosselen
Je kunt lekker lang van mosselen genieten. Het mosselseizoen start namelijk half juli en duurt vaak tot april. Mosselen zijn er dus in alle jaargetijden, behalve de lente.
Relaxte mosselen
Belangrijk bij het bereiden van mosselen is dat je ze even laat ‘relaxen’. Ontspannen mosselen is wat je wilt. Ze hebben vaak in een plastic verpakking gezeten en als je ze direct na het afspoelen in de pan doet, zijn ze ‘gestresst’ en gaan ze kapot (dan plakt het vlees tegen de schelprand).
Als je de mosselen gaat schoonmaken, zorg er dan voor dat je spoelbak schoon is. Meestal laat ik de spoelbak twee keer vollopen tot de mosselen onder water staan, was de mosselen en laat ‘m leeglopen. Dan vul ik ‘m opnieuw met water en laat de mosselen zeker een half uur met rust.
Mosselpan
De mosselen bereid ik in een speciale mosselpan. Die is superhandig bij het opschudden van de mosselen onder het koken en bij het eten kun je de lege schelpen kwijt in het deksel. Heb je geen mosselpan, gebruik dan een wokpan of grote pan met een deksel.
Dit heb je nodig voor moules marinières (2 p)
- 1 kg mosselen
- 1/2 bosje verse peterselie, fijngesneden
- 2 sjalotjes
- 50 ml witte wijn
- klontje roomboter
- zout en verse zwarte peper
- voor erbij: Franse frietjes of stokbrood
Zo maak je de mosselen klaar
- Spoel de mosselen goed schoon en laat ze even rusten in schoon water.
- Pel en snipper de sjalotten. Smelt een klontje roomboter in de mosselpan en fruit de sjalotten op laag vuur. Doe er een snufje zout en wat peper bij.
- Voeg dan de mosselen en de witte wijn toe. Breng aan de kook. Je laat het kokende vocht ‘opkomen’, dan schud je de mosselen in de pan om. Dat doe je twee of drie keer. Op die manier krijgen alle mosselen een mooie kleur. Je kookt de mosselen 4 à 5 minuten in totaal tot ze een ‘goudbruine’ kleur hebben.
- Bestrooi de mosselen met verse peterselie.
- Serveer het mosselpannetje met frietjes of met stokbrood, en eventueel kropsla met een vinaigrette.
- De mosselen die nog gesloten blijven, eet je niet op.
BEKIJK OOK: