Smartphone op tafel? In dit Franse restaurant krijg je een rode kaart

De eigenaar van een restaurant in Zuid-Frankrijk heeft internationaal de aandacht getrokken omdat hij mobiele telefoons weigert. Hij heeft regels opgesteld en trekt gele en rode kaarten. De reden? Hij wil een prettigere sfeer creëren. 

Le Petit Jardin, een restaurant in het rustige Zuidfranse dorp Saint-Guilhem-le-Désert, is deze week volop in het nieuws. De eigenaar Hean-Noël Fleury heeft wat regels opgesteld voor als je in zijn zaak wilt dineren.

Zo mag er geen mobiele telefoon op tafel komen. Alles om een “prettige sfeer te bevorderen”.

Rode kaart
De eigenaar gaat daarin behoorlijk ver. De bediening heeft een fluitje. En als ze zien dat je op het schermpje van je smartphone tuurt, wordt er gefloten en krijg je een gele kaart. Als je het nog eens doet, krijg je een rode kaart en daarbij meteen het verzoek om het restaurant te verlaten.

Vertrokken
Inmiddels is dat bij een aantal restaurantbezoekers ook daadwerkelijk gebeurd. “Sommige gasten weigerden om hun telefoon neer te leggen. Ze vonden de regel maar niets en vertrokken. Ik vind het niet erg. Ik heb liever dat die mensen in een ander restaurant eten. Er zijn er 3 in het dorp”, aldus Hean-Noël.

Net als in de bioscoop
“Als ze binnenkomen, vertellen wij duidelijk wat onze regels zijn. Mensen accepteren het om hun telefoon uit te zetten in de bioscoop of het theater. Waarom dan niet in een restaurant?”

Bord
Buiten het restaurant staat ook een bord met daarop alle regels die binnen gelden.

Franse traditie
Volgens de eigenaar werkt zijn kaartensysteem. De meeste mensen met een gele kaart leggen hun telefoon wel weg. “In Frankrijk hebben we de traditie om met elkaar te praten onder het eten”, vervolgt hij. “Zodra wij fluiten en een kaart geven, is het hele restaurant daarbij betrokken en gaan tafeltjes onderling met elkaar praten”.

Jonge mensen
Vooral jonge mensen vinden het vervelend, volgens de eigenaar. Die hebben meer moeite om een paar uur afscheid te nemen van hun telefoon.

Locale producten
Ook cola, ketchup en mayonaise komen er niet meer in bij Fleury. Hij wil locale producten promoten. In plaats van cola serveert hij vruchtensap en de sauzen zijn vervangen door Franse mosterd.

LEES OOK: dit is het fijnste Franse restaurant van Nederland 2017

Bron: thelocal.fr