Waarom déze Franse kookboekklassiekers nog altijd actueel zijn

Er zijn van die Franse kookboekklassiekers die nog altijd actueel zijn. Dit najaar verschijnen ze in een (goedkopere) heruitgave. Idee voor onder de kerstboom?

FFS_Escoffier
In december 2014 verschijnen twee herdrukte edities van de beroemde chefkok Auguste Escoffier. De dikke culinaire gids uit 1902, Kookboek van de klassieke keuken (meer dan 5.000 recepten!), voor professionele chefkoks en de keukenbrigade. ‘Niet om te staan pronken in de kast, maar als metgezel voor de praktijk van alledag.’ En De klassieke keuken thuis, Escoffiers tweede boek, voor amateurkoks.

Auguste Escoffier

Escoffier is heel belangrijk geweest voor de Franse keuken. Eind 18e eeuw legde hij de fundamenten voor de hedendaagse Franse kookkunst. Hij ging lichtere gerechten maken met fumets in plaats van rijke fonds (‘Ik kook voor de dames.’). Hij bedacht nieuwe gerechten, zoals de Pêche Melba, de crêpe Suzette en de tournedos Rossini. Daarnaast ontwikkelde hij een sneller werksysteem in de keuken, waardoor restaurantgasten voor de verandering een warme maaltijd op hun bord kregen. En zorgde hij ervoor dat de Franse keuken een exportproduct werd.

Kookboek van de klassieke keuken bestel je voor € 34,95 bij de (online) boekhandel. De klassieke keuken thuis kost € 19,95.

FFS_JuliaChildKunstkokenDe kunst van het koken

‘Voor thuiskoks zonder keukenpersoneel, die zich af en toe geen zorgen willen maken over hun budget, hun lijn, de tijd die het koken kost, kindermaaltijden, en al die andere dingen die het plezier van heerlijk koken kunnen verstoren’ is er De kunst van het koken.

Uien snijden met Julia Child

Julia Child, Simone Beck en Louisette Bertholle hebben in 1961 een goed basisboek gemaakt. Met gedetailleerde recepten, van soepen en sauzen tot desserts en taarten. En alles wat daartussen kan zitten. Als je de film Julie & Julia nog niet hebt gezien, moet je dat zeker alsnog doen. Toen ik hem zag, wilde ik meteen naar Parijs vertrekken en daar kooklessen gaan volgen. (Dat heb ik deze zomer gedaan, zij het in een verkorte uitvoering.) In het boek staat bijvoorbeeld beschreven hoe je het snelste uien kunt snijden (mooie scène in de film), hoe je het beste eierdooiers door een hete saus kunt roeren en hoe je vlees bakt zonder de sappen de verliezen.

De kunst van het koken kost € 39,99.
november 2014

BEKIJK OOK: