Le Fooding: de tegenhanger van de Michelin restaurantgids

Michelin heeft de restaurantgids en bijbehorende Michelinsterren voor 2015 gepresenteerd. Even belangrijk, zo niet belangrijker, zijn de kersverse reviews van Le Fooding.

ffs_lefooding
Le Fooding (samenvoeging van Food en Feeling) is de jonge, rebelse tegenhanger van de Michelin-gids. In 2000 startte de Franse journalist Alexandre Cammas met deze gids, omdat hij klaar was met het snobisme en starre houding rondom de Franse keuken.

Talent
Volgens Cammas hoeft een goede maaltijd namelijk niet aan regels te voldoen. Overal kun je lekker eten. Zowel op straat als in een sterrenrestaurant. Waar het om gaat is talent.

Rebels
Rebels is Le Fooding in het feit dat ze restaurants met drie Michelinsterren een flinke downgrading geven en revolutionaire chefs naar voren schuiven, zoals Adeline Grattard (van restaurant Yam’Tcha) en Gregory Marchand (Frenchie). De meest innovatieve en interessante keukens worden volgens Le Fooding namelijk niet gerund door chefkoks met een Michelinster.

De winnaars van 2014 volgens Le Fooding:
Beste bistro Richer (Parijs)
Beste (eet)bar Mary Celeste (Parijs)
Beste wijnbar La Buvette (Parijs)
>> Bekijk de volledige lijst van beste Franse restaurants van 2014 volgens Le Fooding

Wat, waar, hoe?
De gids (€ 9,90) bevat meer dan 800 adressen in zowel Parijs als in de Franse departementen. Er is een website (ook Engels), waarop allerlei leuke mensen vertellen wat hun favoriete restaurant is, en een handige app. De uitgebreide versie bevat ook chambres d’hôte.

bron: Le Fooding, The New Yorker, Air France
december 2014