De 6 beste Franse kookboeken van 2014

Welke kookboeken over de Franse keuken zijn er dit jaar verschenen? Voor nóg meer Frans kookplezier zet ik de leukste exemplaren voor je op een rij.

FFS_pasteipatePastei & paté

De schrijver van A propos bistro, Stéphane Reynaud, kwam dit jaar met een boek over pasteien en patés. Dat je die niet altijd vult met vlees of vis, blijkt wel uit dit boek. Reynaud maakt exotische varianten met groenten, schelpdieren, kaas of fruit.
Te koop bij de (online) boekhandel voor € 27,95.

FFS_MijnfransekeukenMijn Franse keuken
In februari stond ik te stuiteren van blijdschap. Via Culy had ik een kookworkshop gewonnen met de sympathieke Rachel Khoo, bekend van haar kookprogramma op de BBC. Rachel geeft haar eigen draai aan typisch Franse recepten. Uiensoep uit Lyon met zoethout of een tarte tatin met wortel. Mijn Franse Keuken combineert het beste uit twee werelden: de cuisine française en het je ne sais quoi van Rachel Khoo.
Dit kookboek kost € 24,99

FFS_TartetatinTarte tatin
Dit boek is een bewerking van Ginette Mathiots pattiseriebijbel Je sais faire la patisserie uit 1938 (!). Vele Franse oma’s en moeders hebben hiervan een exemplaar in de kast staan. De meer dan 350 recepten laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om je eigen taarten, gebak en soufflés te maken. Van tarte tatin en soezen tot macarons en madeleines.
Tarte Tatin kost € 35,00

FFS_FransekeukenklassiekersFranse keuken klassiekers 
Mooie foto’s gegarandeerd in dit boek, want Manfred Meeuwig (oorspronkelijk kok) en Marjolein Vonk zijn allebei (food-) stylist. Voor Franse keukenklassiekers verzamelde Meeuwig zo’n 65 authentieke recepten op basis van een oud, Frans kookboekje. Van gegratineerde mosselen tot tarte au citron. Geen poespas, gewoon goed en lekker eten.
Te koop voor € 24,99 bij de (online) boekhandel

FFS_bonappetitBon appétit
John Gerdsen neemt op tv-zender 24Kitchen de Franse keuken onder zijn hoede. Hij steekt klassieke gerechten in een nieuw jasje. In dit boek geeft hij praktische tips om een sfeervol etentje te geven en hoe je dit het beste kunt voorbereiden. En natuurlijk geeft John recepten waarvan je gaat watertanden, zoals lamsrack met linzen, honing-thijmsaus en kaaskletskoppen.
Bon appétit kost € 24,95

LaduréeLes Marquis de Ladurée (The Art of the Chocolatier)
Last but not least, kwam ik dit mooie koffietafelboek tegen. Over chocola. Met recepten voor chocoladetaarten, chocoladecake, chocolade toetjes, snoepjes, de geschiedenis van chocola, de verschillende chocoladesmaken en hoe je die met andere producten kunt combineren. Voor echte chocoladeliefhebbers. Zoals ik. Er is trouwens een Marquis de Ladurée-winkel in Parijs, met alleen maar chocola.
Online heb ik Les Marquis de Ladurée gezien voor € 32,99.