Cruffins: croissantmuffins met confiture en room

Een cruffin is een kruising tussen een croissant en een muffin. Je maakt ze heel eenvoudig met kant-en-klaar croissantdeeg en dan heb je wel iets feestelijks bij het ontbijt of de brunch.

Een cruffin van croissantdeeg is echt supersimpel om te maken. Zeker als je een blikje met kant-en-klaardeeg koopt.

Je kunt de cruffins ‘naturel’ bakken of je vult ze na het bakken met een vulling in een spuitzak. Dit laatste doe ik in dit recept met mengsel van aardbeienjam en clotted cream.

Als je geen zin hebt om de cruffins te vullen, bak je ze naturel en zet je de jampot en de clotted cream op tafel. Net zo makkelijk en lekker!

Dit heb je nodig voor 6 cruffins

  • 1 rol croissantdeeg (voor grote croissants)
  • 75 g mascarpone
  • 75 g crème fraîche
  • 3 el aardbeienconfiture (of andere jam naar keuze)
  • poedersuiker naar smaak
  • bakvorm voor muffins
  • boter of bakspray om in te vetten
  • spuitzak en -mond om te vullen

Zo maak je deze cruffins

Verwarm de oven op 200 graden en vet een bakvorm voor muffins in.

Zo rol je het croissantdeeg
Rol het croissantdeeg uit. Snijd het deeg in 3 rechthoeken van steeds 2 driehoekjes deeg aan elkaar. Druk de diagonale stippellijntjes van de 2 driehoeken met je vingers dicht.

Rol de rechthoeken vanaf de lange kant op. Snijd de rolletjes daarna in de lengte doormidden met een scherp mes.

Die lange helften rol je weer op met de opengesneden kant naar boven. Zo krijg je 6 rondjes. Druk ze aan de onderkant een beetje dicht. Leg de rolletjes dan in de bakvorm.

Bak de cruffins in zo’n 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Je bakt ze dus wat langer dan dat op de verpakking staat, anders zijn ze vanbinnen nog niet gaar.

Laat de cruffins even afkoelen als ze uit de oven komen.

Clotted cream maken
Maak ondertussen de clotted cream. Dit doe je door de mascarpone en crème fraîche te mengen met een vork. Je kunt de clotted cream en confiture er los bij serveren of je vult de cruffins ermee.

Wil je de cruffins vullen?
Roer dan 3 eetlepels jam door de clotted cream. Proef even of je het zoet genoeg vindt. Voeg eventueel nog wat jam of juist wat poedersuiker toe. Doe dit mengsel in een spuitzak met spuitmondje.

Maak aan de bovenkant of onderkant van de cruffin een gaatje met een mesje of met de spuitmond. Spuit de romige vulling in de cruffin. Bestrooi ze eventueel met wat poedersuiker.

PROBEER OOK: pain perdu van brioche met frambozensiroop

Franse wentelteefjes