Zo maak je Franse ratatouille uit de oven

Je kunt alle ingrediënten van ratatouille gewoon in stukjes snijden en stoven in een pan. Ik vind deze manier – van alle plakjes achter elkaar leggen – mooier.

Serveer dit van oorsprong Provençaalse groentegerechtje in kleine schaaltjes, als vegetarisch hoofdgerecht (bijvoorbeeld met stokbrood en kruidenboter) of als bijgerecht. Het smaakt bijvoorbeeld goed bij een mootje vis of stukje lamsvlees.

Wat heb je nodig voor Franse ratatouille? (4 p.)
1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
3 tomaten
2 rode uien
2 tenen knoflook
150 gr tomatenpuree
Provençaalse kruiden
verse peterselie
zout en peper

Zo maak je ratatouille:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was alle groente en snij ze in dunne plakjes. Dus: de courgette, aubergine, tomaat en paprika. Snij ook de knoflook en ui in plakjes.

Vet een grote ovenschaal in (of allemaal kleine ovenschaaltjes) met olijfolie. Smeer een laagje tomatenpuree op de bodem van de schaal.

Begin aan de buitenste rand. Start bijvoorbeeld met een plakje courgette, ui, tomaat, aubergine, paprika en maak steeds dezelfde volgorde. Stop er hier en daar een plakje knoflook tussen.

Bestrooi het geheel met Provençaalse kruiden, fijngehakte peterselie, peper en zout. Giet er een royale scheut olijfolie overheen.

Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de ratatouille circa 20 minuten in de oven. Als het geheel nog niet gaar genoeg is, zet het nog 10 minuutjes terug in de oven. Houd wel in de gaten dat de groenten niet verbranden.