Favoriete Franse recept van… John Gerdsen (24kitchen)

ffs_John GerdsenJohn Gerdsen is bekend van tv-zender 24kitchen, waar hij een kookprogramma heeft over de Franse keuken. Zijn levensmotto is ‘van niets maak ik iets’. Dat geldt ook voor het koken. Wanneer je met goede producten werkt, kun je zelfs met de meest simpele ingrediënten iets heel lekkers maken.

De Franse klassieke keuken is John op het lijf geschreven. Hij is gek op schaal- en schelpdieren. Zijn levendigste eetherinnering zijn de grote schalen fruits de mer aan de Franse Côte d’Azur. Met French Food Stories deelt John dan ook een heerlijk recept met kreeft uit zijn kookboek, Bon appétit.

Salade homard met limoenmayonaise

Dit heb je nodig voor de kreeftensalade:
1  ui
1 blaadje laurier
1  prei
1  wortel
zout
2  kreeften
400 g pluksla
olijfolie
versgemalen peper
dille

Dit heb je nodig voor de limoenmayonaise:
2  eieren
1 el fijne mosterd
1 el witte wijnazijn
1  limoen
200 ml olie
zout
versgemalen peper

Zo maak je de salade met kreeft:

Pel en snijd de ui in stukjes.
Snijd de prei en wortel in stukjes.
Breng een pan met water en zout aan de kook en voeg de ui, laurier, prei en wortel toe. Laat de bouillon circa 10 minuten op laag vuur trekken.
Kook de kreeften circa 6 minuten in de bouillon, haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Snijd de kreeft in de lengte doormidden en haal het vlees uit de staart en poten. Houd de pootjes en de kop apart voor decoratie.

Was en droog de sla in de slacentrifuge. Breng de sla op smaak met olijfolie, zout en peper. Leg de sla in hoopjes op een bord. Leg boven aan de zijkanten de kop en de pootjes. Verdeel het kreeftenvlees over de sla en garneer met dille.

Zo maak je de limoenmayonaise:
Splits voor de mayonaise de eieren en roer de eidooiers, mosterd en azijn glad. Rasp de schil van de limoen en hak de schil fijn. Halveer de limoen, knijp het sap uit boven het eimengsel en roer het geheel met een garde door elkaar. Schenk al roerend, beetje bij beetje, de olie erbij tot de mayonaise yoghurt dikte is. Voeg de gehakte limoenschil toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer de mayonaise apart bij de salade.

ffs_saladehomard

Beeld: John Gerdsen, 24Kitchen