Bretonse kippakketjes uit de oven

Bretagne en Normandië zijn in Frankrijk dé regio’s waar cider wordt gemaakt. Bretonse cider is een totaal ander product dan wat wij in Nederland als cider kennen.

De Bretonse appeltjes waarvan de cider wordt gemaakt, zijn klein en hebben vaak Keltische namen. Die specifieke appeltjes in combinatie met de vergisting, zorgen voor de kenmerkende smaak.

Echt eten voor zaterdagavond
Dit recept heb ik afgeleid van de kippakketjes uit Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo. Ze zijn echt zo heerlijk! De kip wordt heerlijk mals. Rachel Khoo maakt er een koolrabisalade bij. Daar lopen mijn kinderen niet direct warm voor. Ik serveer de kip met worteltjes en gebakken aardappeltjes. Als toetje maak ik puddinkjes van pure chocolade. Echt eten voor een zaterdagavond; iedereen vindt dit smullen.

Voorbereiden
De kippakketjes kun je goed voorbereiden; handig voor als je eters krijgt. Maak ze in de ochtend en leg ze op een bord afgedekt met huishoudfolie in de koelkast.

Dit heb je nodig (4 p):

  • 4 grote kipdij-filets (zonder bot)
  • 3 sjalotjes, gepeld en gesnipperd
  • 1 appel in superkleine blokjes van 2mm
  • 75 g walnoten, fijngehakt
  • ca. 12 plakjes ontbijtspek
  • 300 ml droge cider
  • cocktailprikkers en keukentouw

Zo maak je de Bretonse kippakketjes:
voorbereiding ca. 30 minuten, dan 45 minuten in de oven.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Vouw de dijen open. Meng een half gesnipperd sjalotje met de appel en walnoten. Verdeel de vulling over het midden van elke dij en vouw beide zijden terug, over de vulling heen. Zet het kippenvlees vast met een cocktailprikker.

Wikkel 2-3 plakjes spek rondom elke kippendij en zet die ook vast met een cocktailprikker. Wikkel dan een stukje keukentouw om de pakketjes.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Leg de kippakketjes erin, het restant van de sjalotten en nootjes, een klont boter en schenk de cider erbij. Bak het gerecht ca. 45 minuten in de oven.

 

 

 

 

BEKIJK OOK: zo maak je een hele Franse kip met knoflook uit de oven