Franse salade met groene linzen

Salade aux lentilles vertes
Genoeg gesnoept, genoeg uitgebreid gegeten, in januari willen we massaal letten op de lijn. Ik begin ook weer met het maken van gezonde salades voor de lunch. Vaak maak ik een salade van quinoa of linzen met diverse groente erdoor. Mijn collega’s verbazen zich erover dat ik ’s ochtends tussen het aankleden van de kinderen en ontbijten door een salade in elkaar draai. Het duurt iets langer dan een gemiddeld lunchpakket, dat is waar, maar het is te doen. (En natuurlijk zijn er dagen dat ik voor een snelle boterham met kaas ga.)

Linzen
Linzen heb ik in Frankrijk leren eten. Als warme maaltijd met spekjes, groente en een lik mosterd erdoor. Deze ronde groene peulsoort is supergezond, want rijk aan ijzer en eiwitten. Daarom zijn linzen ook een goede vleesvervanger. Ik koop meestal groene Le Puy-linzen uit de Franse Auvergne of blonde linzen.

Onsje meer
Deze salade is een kwestie van groente snijden en mengen. Linzen moeten lang koken, zo’n 30 minuten, daarom maak ik hier altijd wat meer van (dan dat in het recept staat). De linzen die ik overhoud meng ik de dag(en) daarna opnieuw met verse groente.

Ingrediënten salade aux lentilles:
100 gr linzen
4 worteltjes
2 stengels selderij
handvol radijsjes
feta
zout, peper

Bereiding
Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking. Rasp de worteltjes, spoel ze af met water en snijd ze in kleine plakjes. Snijd de selderij en radijsjes in plakjes. Snijd de feta in blokjes. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Lekker met een echte Franse vinaigrette!

FFS_saladelentilles