Madeleines met pompoen en walnoten

Zelf Franse madeleines maken is heel eenvoudig. Eerder maakte ik deze schelpvormige cakejes al met citroen. Bij deze tijd van het jaar past pompoen goed; daarmee wilde ik eens een zoet recept uitproberen. Dat zijn deze madeleines geworden; samen met de kaneel en walnoten zijn het echte herfst-cakejes.

De bereidingstijd is een kwartiertje.Tel er 30 minuten bij op als je zelf een pompoen schoonmaakt. In dit geval heb ik een pak kant en klare pompoenblokjes (uit de diepvries) gebruikt. Pompoen schoonmaken vind ik helemaal niet erg. Ik doe het regelmatig, voor pompoensoep of quiche. Zeker als je een goed mes hebt, valt het eigenlijk wel mee. Maar in deze testfase, waarbij er ook een pompoentaart volledig mislukte, voelde ik er weinig voor om elke keer een hele pompoen te schillen et cetera.

De kinderen vonden deze variant trouwens superlekker.

Dit heb je nodig (18-20 stuks)
200 gr pompoen, schoongemaakt in blokjes
2 eieren
180 gr bloem
100 gr suiker
mespunt zout
85 gr roomboter, gesmolten
90 gr melk
1/2 zakje bakpoeder
2 tl kaneel
handvol walnoten, grofgehakt
madeleine bakvorm

Zo maak je madeleines met pompoen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een madeleine-vorm in.

Een pompoen schoonmaken is even een werkje. Ik gebruikte zo’n klassieke, oranje, ronde pompoen. Verwijder de schil, de pitten en draden, en snijd de pompoen in blokjes. Laat de pompoenblokjes zo’n 20 minuten sudderen in een laagje melk, zodat ze zacht zijn en je ze met een vork kunt fijnprakken.

Neem een kom: klop daarin de eieren en de suiker. Voeg dan de bloem, mespunt zout, het bakpoeder en de kaneel toe. Giet de gesmolten boter erbij en blijf goed roeren.

Daarna doe je de pompoen met melk erbij. Laat het mengsel dan 10 minuten rusten in de koelkast. Roer er de gehakte walnoten door. En vul elk schelpje met het pompoenmengsel.

Bak de pompoen madeleines circa 15 minuten in de oven.