Oeufs cocotte met zalm en dille: zo maak je deze eitjes uit de oven

Deze eitjes uit de oven zijn een klassiek Frans ontbijtgerechtje. Ook lekker voor een Paasbrunch of lunch met een knapperige pistolet.

Met de vulling kun je eindeloos variëren. Hier maak ik deze eitjes uit de oven bijvoorbeeld met gerookte zalmreepjes en dille. Ook lekker is om ze met wat kastanjechampignons in reepjes en een lepel geraspte gruyère te vullen.

Kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen; al zijn het een paar blokjes (ontvelde) tomaat en/of spekblokjes. Met ei kun je zoveel kanten op.

Dit heb je nodig voor oeufs cocotte met gerookte zalm en dille

4 personen

  • 4 ramequins of andere kleine ovenschaaltjes, ingevet
  • 4 plakjes gerookte zalm 
  • 4 el crème fraîche
  • 4 eieren (1 ei per ovenschaaltje)
  • 5 takjes verse dille, houd 1 takje apart voor de garnering
  • zout, peper

Zo maak je oeufs cocotte

Verwarm de oven op 200 graden. Vet de ramequin (dat is een klein rond ovenschaaltje, zoals op de foto) in met boter.

Neem een plakje gerookte zalm en 1 eetlepel crème fraîche per ovenschaaltje. Snijd de gerookte zalm in reepjes, meng die met een lepel crème fraîche en wat verse dille. Doe dit mengsel in een ingevet ovenschaaltje.

Breek boven elk schaaltje voorzichtig het ei zodat de eidooier heel blijft. 

Zet de ramequins in een braadslee of ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend heet water totdat de ramequins half onder water staan. Let erop dat je er heet water bij doet, anders moeten de eitjes veel langer in de oven.
Bak de eitjes 10 tot 15 minuten in de oven. Houd ze in de gaten, want je wilt dat de dooier heel blijft.

Als ze klaar zijn, bestrooi je ze verse zwarte peper, wat dille en eventueel een klein beetje zout. Ik serveer zout er liever bij, want ik vind de eitjes vaak al zout genoeg door de gerookte (en soms best zoute) zalm.

Dit eitje uit de oven gaat uitstekend samen met een bruine pistolet of geroosterd brood met roomboter, of een sneetje geroosterde brioche. 

> Zo maak je trouwens een perfect gepocheerd eitje volgens Julia Child