Salade lyonnaise

Eieren en spek zijn een gouden combinatie. Denk er fris knapperige sla bij en zelfgebakken croutons… en je hebt deze salade nagenoeg op tafel staan.

Dit heb je nodig voor salade lyonnaise (2 p)

  • 100 g gemengde sla, in elk geval met frisée sla (ik neem een zakje krulslamelange)
  • 2 eieren
  • 2 sneetjes oud brood voor de croutons
  • 2 el olijfolie
  • 100 g magere spekblokjes

Bekijk het recept van de vinaigrette.

Zo maak je de salade lyonnaise

Start met de croutons. Die kun je kant-en-klaar kopen. Ik maak ze zelf in de oven: verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de sneetjes brood in blokjes van 1 cm. Meng de broodblokjes in een kommetje met 2 eetlepels olijfolie. Leg ze op een bakplaat en verwarm ze circa 15 – 20 minuten in de oven.

Ondertussen maak je de vinaigrette.

Vervolgens bak je de spekblokjes in een koekenpan (zonder olijfolie of boter) en laat je ze uitlekken op wat keukenpapier.

Dan maak je de salade op (het ei komt als laatst): giet de vinaigrette over de sla en hussel de sla zodat de dressing goed verdeeld wordt. Verdeel de sla over de borden, verdeel de spekblokjes en croutons.

Dan pocheer je de eitjes. Dat is zo makkelijk nog niet. Ik heb een foolproof-methode waarbij ik een beetje smokkel. Ik wil gewoon snel een goed gepocheerd ei en dit werkt altijd. Zet een pan op het vuur met water en breng dit aan de kook. Ik neem een stukje huishoudfolie (per ei een rechthoek), dat smeer ik in met een beetje olijfolie zodat het ei niet blijft plakken. Daarboven breek ik voorzichtig het ei, want de dooier wil je heel houden. Dan pak ik snel de uiteinden van de rechthoek, want het ei moet er niet vanaf lopen. Zo krijg je een zakje. Dit plastic ‘zakje’ met ei hang je in het kokende water. Na 3 à 4 minuten heb jij een top-gepocheerd eitje om de salade lyonnaise helemaal af te maken.

BEKIJK OOK: