Normandische appeltaart

Er gaat weinig boven lauwwarme Hollandse appeltaart met die heerlijke bodem van zanddeeg. Ook in Frankrijk hebben ze lekkere varianten, zoals deze appeltaart uit Normandië. En de bereidingstijd ervan is korter. Bij de Hollandse appeltaart ben ik een uur kwijt met de bereiding. Deze Normandische appeltaart kost me max 25 minuten. Snel, lekker en een plaatje om te zien.

Deeg
Ik heb wel eens gedoe met deeg. Er komen barsten in. Het rolt niet. Het plakt te veel. Het is niet gelijkmatig. Ik kan je vertellen: dit deeg is top. Rolt makkelijk, mooi elastisch en gelijkmatig, geen scheurtje gezien. En zo maak je het:

Ingrediënten deeg
250 gr bloem
150 gr roomboter
1 tl suiker
1 kleine tl zout
1 ei
6 el melk

Ingrediënten vulling
4 goudreinetten
2 el citroensap
250 gr crème fraîche
80 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
half likeurglaasje calvados

Zo maak je tarte Normande (ca. 20 min, baktijd ca. 45 min)
Voor het deeg: Doe de bloem, klontjes koude boter, suiker en zout in een keukenmachine. Mix het tot een zanddeeg. Voeg dan het ei en de melk toe en mix het geheel tot één deegbol. Doe wat bloem op het deeg. Zet het in een kom overdekt met folie in de koelkast.

Voor de vulling: Verwarm de oven op 200 graden. Schil de appels, snijd ze in kwarten en snijd de kwarten in plakjes. Besprenkel de partjes met citroensap.

Klop in een kom de eieren, suiker, calvados en crème fraîche tot een glad mengsel.

Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit, bekleed de taartvorm hiermee en prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Verdeel de appelpartjes rondom over de bodem.

Verdeel het suiker-ei-mengsel over de appelpartjes. Doe er wat poedersuiker over en zet 10 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 175 graden en bak de taart in 30 tot 45 minuten goudbruin.

ffs_tartenormande2

ffs_tartenormande3