7 tips voor het openen en bewaren van oesters

De feestdagen zijn de ideale tijd om te genieten van een paar oesters bij een glas champagne. We zitten namelijk middenin het oesterseizoen (medio september tot april).

Een gezond hapje bovendien, want oesters bevatten veel magnesium en zink. Nederlandse, Japanse of Franse oesters, allemaal hebben ze hun eigen smaak, vorm en textuur. Persoonlijk vind ik Gillardeau superlekker; deze vind je ook vaak in Nederlandse restaurants. 

Franse oesters

Gillardeau is een van de meest gerenommeerde oesterkwekerijen in Frankrijk. Het familiebedrijf, waar inmiddels de derde generatie aan het roer staat, produceert oesters die uitsluitend de classificatie ‘speciale oesters’ dragen.

Zwoegen boven het aanrecht

Ik vind oesters erg lekker, maar heb ze nog niet zelf opengemaakt. Ik at ze thuis (mijn vader zie ik nog zwoegen boven het aanrecht), in restaurants en op bedrijfsfeestjes waar een oesterman rondliep. In Frankrijk op de kade van La Rochelle of op île d’Oléron. Het wordt de hoogste tijd om het te leren: hoe open je oesters?

TIPS EN TRUCS VOOR HET BEWAREN EN OPENEN VAN FRANSE OESTERS:

1) Koop oesters bij een goede (vis)winkel of marktkraam

Je eet een rauw product, dan is het belangrijk dat je een goede kwaliteit oesters koopt.

2) Hoe verser je de oesters eet, hoe beter

Je kunt oesters een dag of twee in de aankoopverpakking bewaren in de koelkast. Het is belangrijk dat er druk op de verpakking staat, zodat de oesters dichtblijven. Leg er eventueel iets zwaars op. Het lekkerst is om de oesters zo snel mogelijk na de aankoop te eten.

3) Zet de oesters niet onder water

Daar kunnen ze niet tegen; dan gaan ze dood.

4) Maak de oesters vlak voor serveren pas open

Anders kan er vuil in komen of bederven ze.

5) Zorg voor goed materiaal

Je hebt een goed oestermes nodig, eventueel een oesterhandschoen en bescherm je hand met een handdoek.

ffs_oesteropen


6) Zo open je oesters

Hoe je oesters opent, zie je op dit filmpje of volg de stappen hieronder:
Stap 1: Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast dat de platte schelp boven zit.

Stap 2: Steek met een oestermes in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.

Stap 3: Snijd de boven- en onderschelp langs de kier losjes van elkaar. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester.

Stap 4: Verwijder de platte schelp en snijd de oesters in de bolle oesterschelpen los.

7) Zo serveer je oesters

Serveer de oesters op een schaal met ijs met partjes citroen. En eventueel met een klein schaaltje rode wijnazijn met een gesnipperd sjalotje erdoor. Persoonlijk vind ik oesters ‘puur natuur’ het lekkerst. Met een glas champagne of droge witte wijn. 

oesters

BEKIJK OOK:

bron: zeeuwse oester.