E. Dehillerin, de 200 jaar oude kookwinkel in Parijs

Ben je een kookliefhebber en ga je naar Parijs, breng dan zeker een bezoekje aan de oudste kookwinkel van de stad. E. Dehillerin aan de rue Coquillière (1e arrondissement) is een instituut. Heerlijk adres om rond te struinen.

De kookwinkel E. Dehillerin bestaat al meer dan 200 jaar. Sinds 1820 kun je hier terecht voor allerlei keukenspullen. Tijdens mijn laatste bezoek aan Parijs ben ik er – eindelijk – geweest.

Tussen de koperen pannen

Het is een ware belevenis om door de oude, groen geverfde deuren binnen te komen in het walhalla van de Franse keuken. Verwacht geen sjieke toestand. Het is een winkel zonder opsmuk, en juist daarom zo mooi. Je struint hier tussen de koperen pannen aan de muur, bakken vol keukengerei (van messen tot tien soorten gardes), bakvormen in alle soorten en maten, en servies (een paar ramequins en soepkommen, niet veel).

Dehillerin_koperen pannen

Geen prijzen, maar nummers

Waar ze aan vast hebben gehouden – en wat niet per sé handig werkt – is het nummersysteem. Op geen enkel product zie je een prijs vermeld, maar een nummer. Als je wilt weten wat iets kost, dan ga je met dit nummer naar een medewerker of je wijst het aan. De meeste productprijzen kent het personeel uit het hoofd (‘koperen cannelévorm, 12 euro’) en anders zoeken ze het op in hun vuistdikke catalogus. Niet de meest efficiënte manier, wél iets dat bij deze bijzondere winkel past.

Dehillerin bakvormen

E. Dehillerin, hoe het begon

Eugène de Hillerin is geboren in een adellijke familie uit de Vendée. In de jaren 1880 start hij winkel met ijzerwaren en huishoudelijke artikelen en een ketelwerkplaats, respectievelijk gevestigd in rue Montmartre en rue du Bouloi. Al snel heeft Eugène de Hillerin de middelen om meerdere, kleine bedrijven over te nemen, waaronder een oude winkel die in 1820 werd opgericht. Deze winkel, die sindsdien zijn naam draagt, heeft de naam Dehillerin als merk gevestigd.E. Dehillerin kookwinkel Parijs

Promotie van de Franse keuken

Dehillerin is gespecialiseerd in de levering en verkoop van keukenapparatuur en aanverwante artikelen. Het motto van de winkel is dan ook om ‘een bescheiden bijdrage te leveren aan de promotie van de Franse keuken’.

Dankzij de kwaliteit van zijn producten wint het huis bijna elk jaar onderscheidingen in wedstrijden die worden georganiseerd als onderdeel van culinaire tentoonstellingen. Zo ontvangt Eugène in 1894 de gouden medaille voor de kwaliteit van zijn kookgerei.

Inmiddels staat de vierde generatie van de familie Dehillerin aan het roer. Eric en Édouard, de achterkleinzonen van de oprichter Eugène, bepalen nu het lot van het huis.

Praktische informatie

De beroemde kookwinkel is geopend
maandag: 9–12.30u en 14–18u
dinsdag-vrijdag: 9-19u
zaterdag: 9-18u
zon- en feestdagen gesloten

18-20 Rue Coquillière, 75001 Parijs
edehillerin.fr

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT: