Bij deze bouillons in Parijs eet je lekker en goedkoop

Tripje Parijs op de planning? Ga zeker bij een bouillon eten. In dit type restaurant eet je Franse klassiekers voor een zeer schappelijke prijs. Bij de volgende zaken zit je altijd goed.

Als liefhebber van de Franse keuken maak je mij niet blijer dan met een weekend Parijs. Om dan naar allerlei leuke restaurants, patissiers en bakkers te gaan en daar lekkere dingen te proeven. Ik ben net terug van een tripje Parijs (april 2022). Het viel me weer op dat je echt struikelt over de leuke zaakjes.

Revival van de Bouillon

Nu is er een restauranttype dat terug is van weggeweest en dat is de bouillon. De naam komt van het gerecht, bouillon. Deze restaurants kwamen rond 1860 op als locatie waar arbeiders uit de buurt goed en goedkoop konden eten. Rond 1900 waren er zelfs zo’n tweehonderdvijftig bouillons in Parijs, maar ze zijn een tijdje minder in trek geweest.

De afgelopen jaren hebben de bouillons een ware revival ondergaan. De no-nonsense gerechten van vroeger-bij-oma-thuis die je hier eet, worden weer gewaardeerd. Bovendien zijn de maaltijden hier zeer schappelijk geprijsd. Je knippert toch twee keer met je ogen als je voorgerechten van € 3,50 en hoofdgerechten van € 6,50 op de menukaart ziet staan. Ondanks die lage prijs is de kwaliteit van het eten uitstekend. 

Bouillon Chartier

Eindelijk heb ik een keer bij Bouillon Chartier gegeten. Dit restaurant uit 1896 aan de Rue du Faubourg Montmartre staat al langer op mijn lijstje. Je kunt hier geen tafel reserveren. Je gaat in de rij staan voor de binnenplaats en hoopt dat er snel een plekje is. Ik stond met drie vriendinnen te wachten en wij werden redelijk snel uit de rij gehaald voor een tafeltje in de enorme Art Nouveau-zaal met spiegels en lange houten tafels.

Ondanks dat de zaak ramvol zat, voelden we geen druk om snel te eten en hielden de obers een prettig tempo aan. Sowieso was de bediening overal vriendelijk en behulpzaam – opvallend! De reputatie van de Franse obers was natuurlijk niet best, en het lijkt erop dat ze iets met die wereldwijde feedback gedaan hebben.

Witpapieren tafelkleed

Wat ik briljant vind, is dat ze je bestelling op het witpapieren tafelkleed schrijven en aan het einde ook de rekening met pen hierop uitrekenen. Er komen geen QR-codes en iPads aan te pas. Wij proefden klassiekers als oeuf dur mayonnaise (een hard gekookt ei met die lekkere, Franse mosterd-mayo), museau de porc vinaigrette (varkenssnuit, jawel, voor wie durft. Heb een hapje geproefd en was best prima), boeuf bourguignon en confit de canard. Un petit café en een mousse au chocolat om te delen toe. Een karafje wit en een karafje rode wijn erbij. Geloof het of niet, we waren slechts € 20 per persoon kwijt voor deze bijna drie gangen met wijn. Heerlijk gegeten en een bijzondere ervaring rijker. bouillon-chartier.com

Bouillon Julien

In Rue Faubourg Saint Denis barst het van de leuke restaurants. Hiertussen vind je – een beetje onopvallend – Bouillon Julien. Bij de voordeur zou je niet denken dat je voor een van de mooiste Art Nouveau-restaurants van Parijs staat. Sinds de verbouwing in 2018 is het originele interieur met de kenmerkende witte en groene kleuren in ere hersteld. Tussen de glas-in-lood panelen met plantmotieven in het plafond, grote spiegels en muurschilderingen waan je je even in de Belle Epoque.

Op het menu staan escargots, bavette, de klassieke bouillon met rundvlees (€ 9,90) en crème brûlée. ‘We willen u altijd de beste prijs-kwaliteitsverhouding bieden’. Dat doen ze zeker, want ook Julien is echt goedkoop. Pluspunt: bij Julien kun je van tevoren reserveren. bouillon-julien.com

bouillon julien restaurant parijs

Bouillon Pigalle en République

Naast deze authentieke bouillons zitten er ook relatief nieuwe bouillons. Bouillon Pigalle en Bouillon République, bijvoorbeeld, van de horeca-ondernemers Pierre en Guillaume Moussié. Deze broers bezitten al meerdere restaurants met een knipoog naar het verleden in de Franse hoofdstad.

Wat deze restaurants met hun eeuwenoude voorgangers gemeen hebben, is uiteraard het bouillon-concept van traditionele, Franse gerechten zonder opsmuk voor een lage prijs. Ook hier bestel je terrine de campagne, oeufs mayonnaise, blanquette de veau, confit de canard, profiteroles en citroentaart.

Nieuw is de Bouillon Service, de winkel naast het restaurant met menu’s en producten voor thuis, die je kunt afhalen of laten bezorgen. Bovendien kun je bij République ook reserveren. bouillonlesite.com

BEKIJK OOK: