Croissant loaf, lekker ontbijtgerechtje of tussendoortje bij de koffie

Met deze croissant loaf tover je iets nieuws op tafel bij het weekendontbijt. Zo’n plakje smaakt ook prima bij de koffie.

Van een croissant loaf heeft vrijwel niemand in Frankrijk gehoord, vermoed ik. Het lijkt me een typisch Amerikaanse spin-off. Voor een brood met kaneel en suiker geven de Fransen eerder de voorkeur aan briochedeeg; zoals deze pain perdu.

Weekendontbijt met croissant loaf

Maar hé, dit recept is lekker en zo gefixt. Laten we er dan maar helemaal een cheat-versie van maken – ben ik zeker voor te porren – en kant-en-klaar croissantdeeg gebruiken. Met deze croissant loaf tover je iets nieuws op tafel bij het weekendontbijt en daarbij hoor je vast niemand klagen.

Ik had 3 blikjes croissantdeeg en hield wat over waarmee ik deels een tweede cakeblik heb gevuld. Daarmee kwam ik uit op anderhalve loaf. Met 2 blikjes kom je waarschijnlijk ook wel uit voor 1 loaf. Ik houd gewoon van royale porties.

Dit heb je nodig voor een croissant loaf

  • 3 kleine blikjes kant- en klaar croissantdeeg
  • 3 el suiker
  • 2 tl kaneel
  • 1 eigeel
  • boter om in te vetten
  • ook nodig: cakeblik, deegroller

Zo maak je de croissant loaf

Bestuif een werkplank met wat bloem. Haal het croissantdeeg uit de verpakking. Leg de deeglappen op de werkplank boven elkaar, op zo’n manier zodat je een rechthoek krijgt. (van elke rol deeg haalde ik 1 of 2 hoekjes af.) Rol de lappen uit en tot één rechthoek met een deegroller.

Dit doe ik uit de losse pols: ik denk dat ik 3 eetlepels suiker had en 2 theelepels kaneel. Die meng je door elkaar. Bestrooi het deeg met het suiker-kaneelmengsel; zorg ervoor dat de hele rechthoek bedekt is.

Rol het deeg dan in de lengte op en snijd parten. Een soort driehoekjes – zoals op de foto hieronder.

Vet een cakeblik in en bestrooi met wat bloem, zodat je croissant loaf straks goed eruit komt. Verdeel het croissantdeeg over het blik, bedek met plastic folie en laat 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Klop een eigeel los in een kommetje en bestrijk het croissantdeeg hiermee. Bak de loaf circa 25 minuten in de oven.

Laat de loaf eerst 10 minuten afkoelen en haal ‘m dan uit de cakevorm.

BEKIJK OOK: