Extra romige chocolademousse

Dit recept voor extra romige chocolademousse is van niemand minder dan de Franse patissier Dominique Ansel, bekend van de gelijknamige patisserie in New York en uitvinder van de cronut.

Wat deze mousse zo anders maakt is dat Ansel de chocola vlak voor het serveren toevoegt.

Ingrediënten

200 gr suiker
60 ml water
3 eiwitten, op kamertemperatuur
400 gr fijngehakte pure chocola (min 70% cacao)
240 ml volle melk
480 ml slagroom

Bereiding
Doe de suiker en het water in een steelpannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook het mengsel zonder te roeren, totdat het 120 graden Celsius is. Dat duurt 4 tot 6 minuten. (Dit meet je met een suikerthermometer)

Doe de eiwitten in een kom. Klop de eiwitten met een mixer op middelhoge snelheid tot zachte pieken. Zet de mixer op een hogere stand. Giet vervolgens de hete siroop in gelijkmatig bij de eiwitten tot ze stijf zijn, dit duurt ca. 2 tot 3 minuten. Bedek de kom met plasticfolie en bewaar op kamertemperatuur.

Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm de melk in een steelpan (niet laten koken). Giet de melk over de chocolade en laat zo een minuut staan. Roer het vervolgens tot een glad mengsel.

Neem 2 kommen. In de ene kom klop je de slagroom en doe de helft van de meringue in de andere kom. Spatel driekwart van de lobbige slagroom hierdoor.

Verwarm indien nodig het chocolademengsel (je moet het kunnen schenken) en schenk de chocolade over het meringuemengsel. Meng het geheel voorzichtig door elkaar met een spatel.

Serveer de chocolademousse met de overgebleven slagroom.

bron: foodandwine
foto: 123rf