Franse meringue (schuimpjes) maak je zo

Meringue is schuim. Het allerlekkerste schuim dat er is, vind ik. Hier vertel ik je alles over verschillende soorten meringue, wat je ermee kunt maken en wat Franse meringue precies is.

Met meringue kun je alle kanten op. Je kunt meringue ongebakken gebruiken als laagje bovenop een taart (voor de bekende citroen-meringuetaart, bijvoorbeeld). Of je bakt de meringue juist en dan eet je de schuimpjes zo of je gebruikt de gebakken meringue als basis voor bijvoorbeeld een pavlova.

Soorten meringue

Er bestaat niet alleen Franse meringue, maar ook Zwitserse en Italiaanse meringue. Alle soorten meringue maak je van eiwit en suiker. Alleen de manier van bereiden verschilt en daarmee is ook het uiteindelijke resultaat iets anders. Zo wordt Italiaanse meringue ook wel kookschuim genoemd: hier klop je hete suikerstroop door het eiwit. Het Zwitserse schuim verwarm je au bain marie en wordt daarmee het stevigst.

Franse meringue

De Franse meringue is het lichtst en het makkelijkst om te maken. Laat mij dat even goed uitkomen met mijn Franse recepten. Naast eiwit en suiker voeg ik trouwens ook wat maïzena toe. Daarmee blijft de binnenkant van de schuimpjes een beetje chewy. Knapperig van buiten en een beetje zacht van binnen, zo zijn ze het lekkerst.

Vetvrije kom

Als je de eiwitten gaat kloppen, is het belangrijk dat je kom vetvrij is. Was de kom goed af, snijd een citroen doormidden en wrijf daarmee door de kom en over de garde. Zo weet je zeker dat je spullen vetvrij zijn.

Let er ook op dat er geen eigeel bij het eiwit zit, want dit kan ervoor zorgen dat het schuim mislukt.

Hoe lang moet je eiwitten kloppen

Hoe lang je de eiwitten klopt, dat ligt er een beetje aan. Ik zet mijn keukenmachine op een iets bovengemiddelde snelheid (zeker niet de hoogste stand). Een goede graadmeter of je eiwit voldoende is opgeklopt, is dat je stijve pieken ziet en dat als je de kom ondersteboven houdt, de inhoud in de kom blijft zitten. Ook moet de suiker goed door het eiwit zijn opgenomen.

Dit heb je nodig

bereidingstijd: 15 minuten
baktijd: 90 minuten

 • 3 eiwitten
 • 125 g suiker
 • 2 tl maïzena
 • ook nodig:
 • citroen of limoen, keukenmachine, bakplaat, bakpapier
 • optioneel: spuitzak en spuitmond

Zo maak je Franse meringue

 • Verwarm de oven voor op 100 °C (boven- en onderwarmte). Je droogt de meringues eerder dan dat je ze bakt en dat doe je op een lage temperatuur.
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
 • Neem een vetvrije kom en klop hierin de eiwitten eerst een beetje schuimig. Vervolgens voeg je de maïzena toe en geleidelijk de suiker in delen. Klop het eiwit tot stevige pieken. Blijf lang genoeg kloppen zodat de suiker goed is opgenomen.
 • Je kunt met een of twee lepels rondjes van de meringue op het bakpapier maken (dan zijn ze iets grilliger van vorm) of je doet het eiwit in een spuitzak en spuit daarmee rondjes op het bakpapier.
 • Plaats de bakplaat met de meringues onderin de oven. Anders verkleuren ze. Bak de meringues zo’n 1,5 uur.
 • De meringues kun je een week in een luchtdichte (koek)trommel bewaren.
franse meringue

MET DE FRANSE MERINGUE KUN JE OOK DIT MAKEN