Citroen meringue taart in een glaasje

Deze glaasjes gevuld met citroen meringue zijn een feestelijk, zomers en zonnig toetje voor als je eters krijgt.

Citroen meringuetaart is een klassieke Franse taart die ik erg lekker vind. Het frisse en lichtzurige van de citroen gaat goed samen met de zoete, romige meringue.

Verrine: in een glaasje

In Frankrijk zijn ze ook dol op gerechtjes in een glaasje (verrine). Of het nu om een hartige amuse gaat of om een toetje. Daarom maak ik citroen meringuetaart in glaasjes.

Eiwit kloppen

Meringue is schuim dat je maakt van eiwit en suiker. Om dat echt lekker te krijgen, daar heb ik even op moeten oefenen. Eerst klopte ik het eiwit te kort. Je mag de mixer echt een tijdje aan laten staan, zodat je mooie pieken krijgt, en tussentijds voeg je de suiker beetje bij beetje toe. Inmiddels maak ik een prima meringue. Bekijk hier alles over Franse meringue.

Crème brûlée-brander

Bij een hele citroen meringuetaart kun je de taart nog 5 of 10 minuten terugzetten in de oven voor dat mooie bruine laagje. Dat gaat bij deze glaasjes uiteraard niet. Ik gebruik een crème brûlée-brander om dat bruine bovenlaagje te krijgen.

Als je geen brander hebt, dan smaken deze toetjes evengoed lekker. Dan bewaar je wat citroenrasp als garnering bovenop.

Dit heb je nodig (8 p)

Voor de citroenlaag (lemon curd)

 • Sap van 4 uitgeperste citroenen + rasp van 2 van deze citroenen (bewaar wat citroenrasp ter garnering als je geen brander hebt)
 • 190 g suiker
 • 4 eieren
 • 2 el maïzena
 • 40 g boter in blokjes
 • 8 Digestive koekjes (of Bastogne)

Voor de meringue-laag

 • 4 eiwitten
 • 60 g poedersuiker

Ook nodig

 • 8 glaasjes
 • spuitzak en -mond
 • garde en een kom
 • zeef
 • brander voor een bruin laagje

Zo maak je de citroen meringue toetjes in een glaasje

lemon curd

Ik start met het verkruimelen van de koekjes. Dit kun je in een keukenmachine doen. Ik verkruimel ze met de hand in een kom. Dan verdeel ik de koekkruimels over de glaasjes.

Lemon curd maken
Vervolgens maak ik de lemon curd voor de citroenlaag. Rasp de schil van 2 (van de totaal 4) citroenen. Pers het sap uit alle vier de citroenen.

Doe de suiker en hele eieren in een kom en klop ze met een garde goed los en tot een romig geheel.

Voeg 2 eetlepels maïzena en de citroenrasp toe. Giet het citroensap door een zeef er ook bij, zodat er geen velletjes bijkomen. Klop het geheel goed door met de garde.

Doe het citroenmengsel in een steelpan samen met de blokjes boter. Zet het op een laag vuur en blijf zo’n 5 minuten continu roeren met de garde. In de laatste minuut wordt het mengsel dikker.

Laat de lemon curd even afkoelen. Dan doe je het in een spuitzak en spuit in elk glas een laagje op de koekkruimels. Zet de glaasjes dan 20 – 30 minuten in de koelkast, zodat ze afkoelen.

Eiwitten kloppen
Doe de eiwitten in een keukenmachine (als je geen machine hebt, klop je de eiwitten met een garde). Let erop dat de kom en de mixer echt vetvrij zijn. Je kunt ze nog even ‘afnemen’ met een opengesneden citroen en daarna met een vel keukenpapier. Alleen in een echt vetvrije kom krijg je de eiwitten tot een goede meringue geklopt.

Laat de eiwitten eerst een minuutje kloppen. Voeg dan, steeds lepel voor lepel, de poedersuiker toe. Klop de eiwitten tot pieken. Een goede check is: als je de kom ondersteboven houdt, blijft het eiwit goed zitten.

Glaasjes verder opmaken
Haal de glaasjes uit de koelkast. Was de spuitzak af en doe het eiwitmengsel erin. Spuit in elk glaasje een laag meringueschuim op de citroenlaag.

De finishing touch maak je met een brander een bruin laagje op het eiwit. Geen brander? Strooi dan wat citroenrasp op de eiwitlaag.

PROBEER OOK: