Granité van aardbeien en munt

Granité is een heerlijke afsluiter van een etentje op een zomerse dag of als licht tussengerecht tijdens een diner.

Granité is supermakkelijk om te maken, het kost alleen wat tijd. Het mengsel moet namelijk minimaal 6 uur in de vriezer staan, wil je het gewenste resultaat krijgen. En je moet het elke 2 uur even doorroeren.

Basis van fruit
Granité is een sorbet van geschilferd ijs. Het wordt gemaakt op basis van fruit en suikerstroop. Granité heeft een iets grovere structuur dan sorbetijs, omdat je het minder vaak doorroert.

Oorspronkelijk komt granita van het Italiaanse eiland Sicilië.

Dit heb je nodig voor granité van aardbeien (6 p)

  • 400 g aardbeien
  • 1 el vers geraspte gember
  • 40 g suiker
  • 70 cl water
  • paar blaadjes verse munt
  • ook nodig: zeef
  • Handig: blender of staafmixer (kan ook zonder)

Als je het soort kleine glaasjes neemt dat ik op de foto gebruik, dan is deze hoeveelheid ook voldoende voor 8 personen. Gebruik je champagneflûtes, ga dan uit van 6 personen.

Zo maak je de aardbeiengranité

Schil het stukje verse gember en rasp het. Giet het water in een steelpan samen met de suiker en geraspte gember. Breng het aan de kook en laat het geheel zo’n 4 minuten koken. Zet het opzij en laat afkoelen.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en spoel ze af. Doe de aardbeien in een blender. Blend de aardbeien fijn. Giet de gembersiroop erbij en blend nog eens. Heb je geen blender? Dan pureer je de aardbeien met een staafmixer of met een vork.

Giet de aardbeien-mix door een zeef in een bakje, zodat eventuele velletjes daarin achterblijven, en zet dit in de diepvries. Haal het elke 2 uur eruit om het met een vork door te roeren.

Ik deed mijn bakje om 9 uur ’s ochtends in de vriezer en rond 17 uur ’s middags was mijn granité al helemaal top.

Hak wat verse munt fijn. Verdeel de granité over de glaasjes. Strooi er wat munt over en leg er ter garnering nog een aardbei of muntblaadje op.

PROBEER OOK: