Oeufs en meurette: gepocheerde eitjes in rode wijnsaus

Steeds vaker staan ze in Parijs weer op de kaart: klassieke gerechten uit de jaren ’70. Zo ook deze gepocheerde eitjes in rode wijnsaus. 

Het ziet er niet persé heel aantrekkelijk uit, een bordje bordeauxrode saus met spekjes en een eitje in het midden. Toch zijn ze in de Bourgogne maar wat trots op hun oeufs en meurette, en gelijk hebben ze, want het smaakt heerlijk. Het gerecht is ontstaan als verwerking van restantjes boeuf bourguignon.

Hartverwarmend lunchgerecht
Eet oeufs en meurette als lunchgerecht. Het vult goed en je warmt er lekker van op. Je kunt er ook nog wat champignons aan toevoegen.

Dit heb je nodig (2 p.):

  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 60 gr gerookte spekblokjes
  • 2 sneetjes boerenbrood (of stokbrood)
  • 500 ml rode wijn
  • 1 tl tijm
  • 1 el bloem
  • 2 eieren
  • roomboter
  • witte wijnazijn

Zo maak je oeufs en meurette:
Smelt een klein klontje roomboter in een pan. Bak daarin de spekjes en gesnipperde sjalot op laag vuur, tot de sjalotjes glazig zijn.

Voeg de rode wijn toe met de tijm. Laat dit tot de helft inkoken. Prak de bloem en 1 el roomboter goed door elkaar, voegt dit toe aan de rode wijn. Roer het geheel goed door elkaar met een garde zodat er geen klontjes in komen en laat het op een laag vuurtje nog een paar minuten pruttelen.

Rooster ondertussen het brood. Leg vast een snee in elk bord. Pocheer de eitjes: breng een pan met water aan de kook en doe daarin een scheutje witte wijnazijn. Maak met een lepel een draaikolk in het water. Breek het ei en laat het langzaam in de draaikolk zakken. Kook zo’n drie minuten.

Heb jij altijd problemen met het pocheren van een ei? Hieronder geef ik dé foolproof truc.

Leg het gepocheerde ei op de snee brood. Bestrooi met zout en peper. Giet de rode wijnsaus erover en je heerlijke gerecht is klaar.

Foolproof truc voor een perfect gepocheerd eitje:
Mislukken gepocheerde eitjes altijd bij jou? Dan heb ik een foolproof truc! Je smokkelt een beetje, maar het werkt altijd. Zet een pan met kokend water op het vuur. Neem een stuk vershoudfolie. Strijk dit in met wat olijfolie. Breek hierboven voorzichtig het eitje en zorg dat de dooier heel blijft. Pak de punten van de folie bij elkaar (voordat je ei eroverheen loopt), zodat je een zakje krijgt. Dit plastic zakje hang je drie minuten in de pan met kokend water, et voilà.

LEES OOK: