8 weetjes over champagne die je nog niet kende

Als je iets te vieren hebt, is er weinig zo feestelijk als een glas bruisende champagne. Dit zijn een paar weetjes over de Franse mousserende wijn die je waarschijnlijk nog niet kende.

1. De champagne uit 1800 smaakte allesbehalve naar de champagne van nu
Toen de Benedictijnse monnik Dom Pérignon in 1668 de beste wijn van de wereld probeerde te maken, leek die in niets op de heerlijk droge champagne die we nu drinken. Champagne was mierzoet, bijna een soort siroop. Toen mevrouw Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot haar champagne naar Engeland exporteerde, ontdekte ze dat de Britten liever droge champagne dronken. En dus begon Madame 2 soorten champagne te maken: haar originele zoete variant met een wit label en een droge met het gele label dat we tot op de dag van vandaag kennen. De gele champagne noemde ze goût anglais, de Engelse smaak.

2. Champagne zou veel meer naar gist smaken als deze vrouw er niet iets op had gevonden
Toen haar man overleed, nam de weduwe Clicquot (vandaar de naam Veuve Clicquot) het champagnehuis over. Zij bedacht het ene briljante idee na het andere. Zo krijgt champagne de bekende bubbels door een gisting. Er bleef echter altijd veel gist achter in de fles. Madame Clicquot bedacht dat als je die fles schuin in een rek zette, met de kurk naar beneden, dat het een compact en makkelijk te verwijderen hoopje werd. Deze methode wordt nog altijd toegepast (vaak met een machine).

3. Champagne zou je uit een wijnglas moeten drinken
Champagneflûtes zijn een lust voor het oog, maar eigenlijk helemaal niet praktisch. Een champagneboer vergeleek ze ooit met “naar een klassiek concert gaan met oordoppen in”. De smaak zou veel beter tot zijn recht komen in een ruimer glas.

4. Bewaar champagne niet (te) lang
In tegenstelling tot sommige wijnen wordt champagne niet beter met de jaren. Het wijnhuis doet het rijpwerk al voor je. Champagne mag pas zo genoemd worden als de wijn 15 maanden ongeopend in de Franse Champagnestreek heeft liggen te fermenteren. Dus tegen de tijd dat de fles in de winkel ligt, is de champagne perfect op dronk.

LEES OOK: zo maak je Franse champagne cocktails

5. Faux-pas: champagne bewaren in de koelkast
Als je een fles champagne tóch niet direct drinkt, bewaar ‘m dan (liggend) in een kelder of voorraadkast. Dan blijft de kwaliteit en smaak beter behouden. Leg de fles kort voordat je de feestelijke bubbels gaat drinken in de koelkast.

6. Veel van de grootste champagnehuizen zijn eigendom van hetzelfde bedrijf
De bekendste champagnemerken, zoals Dom Perignon, Ruinart en Veuve Clicquot, zijn allemaal onderdeel van LVMH.

7. Marilyn Monroe baadde ooit in 262,5 liter champagne
Het Amerikaanse icoon nam ooit een bad in 262,5 liter champagne, geschonken uit 350 champagneflessen. Dat was met recht een bubbelbad.

8. De klassieke champagnecoupe is geïnspireerd op borst van Marie Antoinette
De klassieke champagne-coupe werd ontworpen met een wassen mal van de borst van Marie Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI.

LEES OOK: waarom je elke dag champagne zou moeten drinken

Beeld: 123RF