Bistro, brasserie of bouillon, dít is het verschil

Een bistro, brasserie of bouillon, deze Franse restaurants hebben verschillende benamingen, maar lijken ook wel een beetje op elkaar. Het zijn allemaal zaken waar je betaalbare gerechten eet. Toch zijn er een paar verschillen.

Het is weer hip om eenvoudige, klassiek Franse gerechten te eten. Gerechten die Fransen aten bij hun oma thuis. Zo zijn de Bouillons aan een ware revival bezig in Parijs. Waar ga je nu eten: in een bistro, brasserie of bouillon? Want overal zijn de klassiekers wel te vinden, maar het type zaak verschilt wel.

Bistro

Een bistro (dat je ook kunt schrijven als bistrot) is de Franse versie van ons eetcafé. Vaak een knusse zaak met kleine tafeltjes en de kenmerkende houten stoelen. Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd. Vaak hebben ze een kleine kaart en een fijn geprijsd dagmenu, menu du jour. Bekende gerechten die je in een Franse bistro eet, zijn uiensoep, confit de canard, steak frites en een klein kaasplankje of een puntje tarte tatin toe.

Brasserie

Oorspronkelijk stamt de brasserie af van het Duitse Brauhaus, een brouwerij met een café. De eerste Franse zaken ontstonden in de Elzas en daar kregen ze de Franse benaming ‘brasserie’.

Een brasserie en een bistro lijken wel een beetje op elkaar, want een brasserie is ook een ‘makkelijke’ en laagdrempelige eetgelegenheid, maar niet altijd even goedkoop. In Parijs zijn de brasseries vaak een stuk groter van formaat dan de bistro-op-de-hoek: het zijn grote eetzalen met spiegels en kroonluchters. Hier kun je van ’s ochtendsvroeg tot ’s avonds laat aanschuiven voor een maaltijd en een glas wijn. De keuze is reuze op de menukaart. Van oesters, fruits de mer en royale porties Elzasser zuurkool tot crème brûlée, je vindt het hier allemaal.

Leuke en bekende brasseries in Parijs zijn La Coupole, Bofinger en Brasserie Lipp.

la coupole parijs brasserie

Bouillon

Bouillon, dat is toch soep al dan niet in de vorm van een blokje?! Ja, dat klopt. Maar in Parijs heb je ook een restauranttype dat bouillon heet. Dit zijn grote restaurants, die soms al meer dan 100 jaar bestaan, waar je klassiek Franse gerechten eet voor een zeer schappelijke prijs.

Een van de bekendste is Bouillon Chartier. Het restaurant bestaat al 120 jaar en hoort bij de geschiedenis van de Franse hoofdstad. Klassiekers op de menukaart zijn oeuf mayonnaise, escargots, Elzasser zuurkool en chocolademousse. 

Bouillon Chartier

BEKIJK OOK: