Makkelijk abrikozentaartje met geschaafde amandel

In Frankrijk vliegt de ene taart na de andere de oven in. Het geheim? Prima kant-en-klaar-deeg uit de supermarkt. Je maakt een vulling en verwerkt wat rijp fruit dat je in huis hebt, et voilà, een lekker abrikoentaartje staat zó op tafel.

Uiteraard kun je zelf korstdeeg (pâte brisée) als taartbodem maken voor dit abrikozentaartje. Wil je een snelle versie? Dat kan! Die maak ik in dit recept.

Beurre pommade

Voor de vulling van deze taart werk je met een beurre pommade. Dat is boter met een zachte, romige structuur. Dit bereik je door de boter een half uur van tevoren uit de koelkast te halen, in blokjes te snijden en daarna met een spatel in een kom gedurende 5 minuten goed te ‘bewerken’. Goed roeren, platduwen, nog eens goed roeren, zodat je een romige boter krijgt. Pommade betekent zalf, dan heb je meteen een beeld.

Wat het proces van een beurre pommade iets versnelt, is dat je een pannetje met warm water neerzet (niet op het vuur, gewoon op het aanrecht) en dat je daarop de kom met boter zet.

Abrikozen en amandelen

Omdat amandelen een topcombinatie zijn met abrikozen gebruik ik niet alleen geschaafde amandel als garnering, maar ook amandelmeel voor de vulling.

Dit heb je nodig voor het abrikozentaartje

Mijn bakvorm was 21 cm ø – iets kleiner dan gemiddeld.

  • 7 à 8 abrikozen
  • 50 g roomboter
  • 50 g poedersuiker
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl maïzena
  • 1 ei
  • 2 el amandelschaafsel
  • 1 rol taartdeeg of 1 portie pâte brisée

Zo maak je dit taartje met abrikozen

Vet een taartvorm in. Verwarm de oven op 180 graden.

Was de abrikozen en dep ze droog. Snijd ze doormidden en verwijder de pit.

De boter heb je een half uur van tevoren uit de koelkast gehaald. Maak de beurre pommade (hoe je dat doet, zie je in de tekst hierboven).

Voeg dan de poedersuiker, het amandelmeel, de maïzena en een ei toe aan de boter. Klop dit met een garde tot een romig mengsel.

Leg het taartdeeg in de bakvorm en prik er een paar gaatjes in met een vork. Giet het amandelmengsel erin en verdeel de halve abrikozen erover. Bak de taart circa 35 minuten goudbruin in de oven.

Vijf minuten voordat de taart klaar is, doe je het amandelschaafsel in een koekenpan (zonder boter of olie). Rooster het schaafsel lichtbruin. Als de taart uit de oven komt, verdeel je het amandelschaafsel over de taart.

Je kunt dit taartje prima zo eten. Een toef slagroom mag altijd. Bolletje roomijs ook.

Probeer ook