Camembert uit de oven met walnoten, honing en rozemarijn

Ja, veel Franse gerechten vind ik comfort food. Zo ook een camembert uit de oven, die je eet als een soort kaasfondue. Lekker om in je eentje op te peuzelen of als feestelijk hapje op je borrelplank.

Een croque monsieur met een goede laag gruyère, Franse uiensoep met een stokbroodje dat verdwijnt onder de gesmolten kaas of een camembert die helemaal ‘uitloopt’ in de oven. Kaas is vaak het allerlekkerst als het gesmolten is.

Met dit gerechtje kun je alle kanten op: een hoofdgerecht in je eentje, een voorgerecht om te delen of een hapje voor op de borrelplank. Met de topping van walnoten, wat cranberries en rozemarijn ziet het er meteen heel feestelijk uit. Gebruik een goede kwaliteit camembert. Ik had een exemplaar uit een houten doosje. Je verwijdert het plastic en de kaas gaat met houten doosje en al de oven in.

Dit heb je nodig voor camembert uit de oven met walnoten, honing en rozemarijn

  • 1 camembert
  • handjevol walnoten
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 2 el gedroogde cranberries
  • 3 el honing
  • 1 stokbrood
  • ook nodig: ovenschaaltje indien geen houten doosje van de kaas, bakpapier

Zo maak je camembert uit de oven (camembert rôti au four)

Als je afbakstokbrood hebt, bak je dit eerst af. Dit moet vaak op 220°C. Na het afbakken, zet je de temperatuur op 180°C voor de kaas.

Geen afbakstokbrood? Verwarm dan de oven voor op 180°C.

Haal de camembert uit de plastic verpakking. Stop ‘m terug in het houten doosje. Als je geen houten doosje hebt, dan leg je de kaas in een ovenschaaltje.

Snijd een paar inkepingen in de bovenkant van de kaas. Strooi er wat grof gehakte walnoten, rozemarijn (houd 1 takje apart) en cranberries op en besprenkel de camembert met honing.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat (bij mij liep de gesmolten kaas deels uit het houten doosje) en zet het houten doosje met de kaas daarop. Bak de camembert zo’n 20 minuten in de oven. Strooi na het bakken nog wat blaadjes verse rozemarijn over de kaas. Serveer met stokbrood en eventueel een groene salade.

camembert fondu uit de oven
camembert uit de oven

BEKIJK OOK: