Quiche, deze foolproof basisvulling maak je in 3 stappen

Quiche maken kan echt iedereen. Hier deel ik de tips en trucs die ik leerde toen ik een jaar in Frankrijk woonde.

In Frankrijk vliegt de ene hartige na de andere zoete taart in de oven. Dat komt bijvoorbeeld doordat hier fantastisch kant-en-klaar deeg in de koelvakken ligt. Je hoeft het alleen maar uit te rollen, te vullen en in de oven te zetten. Bovendien is een vulling zoals voor quiche in een handomdraai gemaakt.

Kant-en-klaar deeg uit de supermarkt

Gelukkig vind je in Nederlandse supermarkten steeds vaker goed deeg in het koelvak (want die plakjes hartige taartdeeg uit de diepvries vind ik persoonlijk niet best). En uiteraard kun je deeg zelf maken. Dat is niet eens veel werk. Het enige is dat het deeg vaak een uurtje of langer in de koelkast moet rusten. Als je thuiswerkt kan dat prima tussendoor. Toch vind ik het persoonlijk – en ik denk meerdere met mij – best wel eens lekker om gewoon zo’n rol vers deeg te kopen is. Dan hoef je namelijk alleen nog maar de vulling te maken.

Geleerd in Frankrijk

Toen ik een jaar in Frankrijk woonde, bakte mijn Franse huisgenoot Cécile regelmatig een quiche. Ik leerde dat er 3 standaard ingrediënten in de vulling zitten: eieren, crème fraîche en vaak ook kaas.

Vaak zie je kleine variaties in de basisingrediënten. Soms zit er nog een scheutje melk bij of wordt de crème fraîche vervangen door room. Ik liet ook wel eens de kaas weg, want met vis vind ik dat weer een minder lekkere combinatie.

Mijn standaard ingrediënten voor quiche

Ik gebruik vrijwel altijd standaard de volgende ingrediënten – en deze mix werkt in elke hartige taart goed.

  • 125 ml crème fraîche (dat is 1 klein bekertje)
  • 3 eieren
  • 3 el geraspte kaas, liefst Comté of Gruyère (niet te hard zeggen, maar belegen Nederlandse kaas smaakt ook prima)
  • zout, peper

Zo maak je de quiche vulling stap voor stap

1. Neem een kom en kluts daarin de 3 eieren los met een garde.

2. Voeg de crème fraîche toe en roer door met de garde tot het een gladde massa is. Roer vervolgens de geraspte kaas erdoor.

3. Voeg wat verse zwarte peper en zout toe. Als je een zoute vulling hebt, zoals gerookte zalmreepjes of spekblokjes, voeg ik maar een klein beetje zout toe aan dit eimengsel.

Zo maakte ik onlangs deze quiche met groene asperges en spekblokjes (kan ook met geitenkaas voor een vega-variant).

Quiche gaat meestal op 180 graden voor zo’n 35 minuten in de oven.

Zoek je inspiratie voor een quiche?

Dan heb ik nog wel een paar lekkere recepten voor je. Klik op een van de foto’s hieronder, dan kom je bij het recept uit.

Quiche met groene asperges en spek

Hartige groentetaart (zo mooi deze!)

hartige groentetaart

Quiche met pompoen en geitenkaas

Een klassieke quiche Lorraine