Délicieux, film over het eerste Franse restaurant

Hou je van Frankrijk en van de Franse keuken, dan is dit een film voor jou: Délicieux.

Mijn scriptie schreef ik over de Franse keuken en over het ontstaan van het restaurant. Je kunt je voorstellen dat ik reikhalzend uitkijk naar de film, Délicieux!

Het verhaal van Délicieux

In het kostuumdrama van regisseur Éric Besnards zien we hoe het eerste restaurant ontstaat aan de vooravond van de Franse revolutie.

Wanneer de kok Pierre wordt ontslagen door zijn adellijke werkgever, ontmoet hij Louise. Met haar hulp vindt hij de moed om zijn kookkunsten rechtstreeks aan het publiek aan te bieden door het eerste restaurant te openen.

Délicieux is een culinaire feelgood film – en tijdsdocument – dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de politieke omslag van de negentiende eeuw.

Vanaf donderdag 9 juni 2022 te zien in de bioscoop.

Het ontstaan van het Franse restaurant

Nog even iets meer achtergrondinformatie. ‘Eind achttiende eeuw komen de eerste restaurants op in Frankrijk. Er zijn wel enkele voorlopers, maar het restaurant zoals we dat vandaag de dag kennen, verschijnt eind 18e eeuw. Voor die tijd bestaat er in Frankrijk bijvoorbeeld de herberg, een plaats waar veelal reizigers iets eten. Het niveau van de keuken is eenvoudig en je eet er wat de pot schaft. De herberg heeft al wel een sociale functie, die het restaurant ook zal hebben. Een andere mogelijkheid om een gerecht buitenshuis te vinden is bij de traiteur, maar die maaltijd wordt meestal mee naar huis genomen. Dan zijn er nog de cafés, die al sinds het einde van de 17e eeuw bestaan.[…]’

film delicieux

Franse chef-koks

‘Het restaurant zoals we dat nu kennen, ontstaat al vóór de Franse Revolutie. Dan zijn er enkele honderden etablissementen. Door een samenloop van meerdere omstandigheden gaat het na de Revolutie ineens hard met de restaurants in Parijs. Enerzijds komt het doordat alles wat Engels is op dat moment in de mode is in Frankrijk – en dat geldt onder meer voor de tavernes die al in Engeland bestaan. Anderzijds zijn veel Franse chef-koks werkloos geworden na de Revolutie, omdat hun aristocratische werkgevers zijn gevlucht of zijn omgekomen.’ – dit fragment komt uit de samenvatting van mijn afstudeerscriptie.

Bekijk de trailer van Délicieux

BEKIJK OOK: