7x met deze Franse gerechtjes wordt elk ontbijt een feest

Een uitgebreid ontbijt is altijd een feestje, of het nu voor Valentijnsdag, Moederdag, een verjaardag of voor een luie zondagochtend is. Daar hoort een goede Franse croissant zeker bij of een van deze ontbijtgerechtjes.

Houd je van een zoet ontbijt of liever van hartig… tussen deze Franse recepten zit voor elk wat wils.

Snel in de oven

De meeste gerechtjes heb je met kant-en-klaar deeg vrij snel in de oven staan. Ben ik groot fan van, want ik ben geen vroege vogel en vind het best fijn om in het weekend een beetje uit te kunnen slapen. Voor zover dat kan met (kleine) kinderen, sportwedstrijden en andere events, maar goed. Pakken wat je pakken kunt.

1. croissant loaf

Een croissant loaf is een kwestie van ‘kleine moeite, groot plezier’. Je hebt ‘m namelijk zo in elkaar gedraaid met blikjes croissantdeeg, wat kaneel en suiker. Zet ‘m in de oven, et voilà, bon appétit.

2. pain perdu

In het Frans klinken ‘wentelteefjes’ zo veel mooier en als je ze van briochebrood maakt, smaken ze ook nog eens extra goed.

3. cruffins

Oh la la, dit zijn een soort croissants-de-luxe. Een cruffin is croissantdeeg dat wordt gebakken als een muffin. Je bakt de cruffins ook in een muffin bakvorm en daardoor zien ze er net even anders uit. Serveer de cruffins met jam en room.

4. mini quiche

Is je lief meer van een hartig ontbijt, dan zijn deze mini quiches met spek en ei een aanrader. Met kant-en-klaar deeg staan ze zó in de oven.

5. croque madame muffins

Meer hartige inspiratie voor je Franse ontbijt? Bekijk deze croque madame muffins eens.

6. verse brioche

Ja dit is een heel goed idee, want brioche is superlekker. Het is zo licht en luchtig, dat je het meer als een cake-achtig brood kunt omschrijven. Bedenk wel dat je dit deeg dan de avond van tevoren maakt en ’s ochtends een uurtje laat rijzen.

7. crêpes

Waarom de dag niet beginnen met een lekkere Franse crêpe en verse bosvruchten. Of pannenkoekjes met chocolade-hazelnootpasta en banaan.